Herkes şiddete uğrayabilir, Şiddetle mücadelede yalnız ve korumasız değilsiniz.

AİLE İÇİ ŞİDDET NEDİR?
Eşlerden birinin veya çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinden birinin fiziki, sözel veya duygusal kötü davranışları aile içi şiddettir. Şiddet, bir kişinin sakatlanmasına, acı çekmesine ve incinmesine yol açan her türlü davranıştır.
AİLE İÇİ ŞİDDETTE DEVLETİN SORUMLULUĞU
Toplum sağlığını zedeleyen ve bireylerde telafisi zor fiziksel ve ruhsal yıkımlara sebep olan aile içi şiddetin önlenmesi için, 4320 sayılı “Ailenin Korunmasına Dair Kanun” 14 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe konmuştur. Yasanın ana amacı, şiddet uygulayan bireyi ortak yaşam alanından uzaklaştırmak ve çeşitli tedbirler uygulamak suretiyle aile içi şiddeti önlemektir. 26 Nisan 2007 tarihinde yapılan değişiklikle de, yasanın kapsamı genişletilmiştir.
YASADAN YARARLANMAK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?
Aile mahkemelerine, karakollara veya savcılıklara müracaat edebilirsiniz. Başvurunuz bu makamlarca değerlendirilmek zorundadır. Yazılı ve imzalı dilekçenizi herhangi bir gerekçeyle kabul etmeyen memurlar aleyhinde, suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
YASA SİZE NASIL BİR KORUMA SAĞLAR?
Şiddet uygulayan eş;
· Müşterek evden uzaklaştırılabilir, eşinin işyerlerine yaklaşmaması sağlanabilir,
· Şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunması engellenebilir,
· Eşyalara zarar vermesi yasaklanabilir,
· Alkol veya uyuşturucu madde kullanarak eve gelmekten men edilebilir,
· Varsa ruhsatlı silahını teslim etmesi sağlanabilir,
· Bir sağlık kuruluşuna tedavi için gönderilebilir.
Bu tedbirler en fazla altı ay süreli olup, geçicidir. Gerektiği takdirde yeniden karar alınabilir.
MÜRACAAT İÇİN HANGİ DELİLLER GEREKİR?
Aile mahkemeleri, 4320 sayılı yasa hakkında karar verir. Mahkemeye sadece olayları anlatan yazılı bir dilekçe ve kimlik fotokopisi ile müracaat etmek yeterlidir. Şiddetin varlığını gösteren doktor raporları veya karakol tutanakları koruma kararın alınmasını kolaylaştırır. Ancak zorunlu değildir. Evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan ya da boşanma davası devam eden eşler de yasanın koruması altındadır.
MAHKEME MARSAFLARI NE KADARDIR?
Koruma kararı almak için harç ve masraf ödenmez. Başvurular karşılığı hiçbir ücret ödenmez.
NAFAKA ÖDENİR Mİ?
Hâkim, kadın ve çocukların yoksulluğa düşmelerini önlemek amacıyla, uzaklaştırma süresince nafaka bağlanmasına hükmeder.
KARAR NE ZAMAN UYGULANIR?
Aile mahkemesine müracaat edildiğinde, mahkeme tarafların nüfus kaydını getirir. (Kanun sadece resmi evlilikler için söz konusudur. Ancak resmi nikah olmasa da aynı muhtarlığa kayıtlı olmak, müşterek çocuğun bulunması gibi durumlarda, aile mahkemesi hakimi 4320 sayılı kanunu yorum yoluyla genişletmektedir.) Hâkim, sadece kadının tekrar şiddete uğrama ihtimalini göz önüne alır. Evraklar tamamlandığında aynı gün duruşma açmaksızın tanık ve hatta karşı tarafı dinlemeden dahi karar verebilir. Bunun için başvuru takip edilmelidir.
MAHKEME KARARINA UYULMAZSA NE OLUR?
Karar derhal uygulanır. Mahkeme şiddet uygulayan bireye, karara uymazsa hapis cezası verileceğini ihtar eder. Karar, savcılık kanalı ile mahalle karakoluna gönderilir. Mahkemenin kararın uymayan eş hakkında 3–6 ay hapis cezası verilir.
ÜCRETSİZ YARDIM ALABİLECEĞİNİZ KURUMLAR NELERDİR?
Baroların kadın hakları merkezleri, maddi durumu yeterli olmayan kadınlara, ücretsiz avukat tahsis etmektedir. Ayrıca “Kadın ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünden” yardım talep etmek mümkündür.
Kadın ve Sosyal Hizmetler : 183
Polis imdat : 155
İstanbul Barosu : 0 (212) 251 63 25–26
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü : 0 (212) 511 42 75
Alkol, uyuşturucu, para sıkıntısı, işsizliki hastalık, tatminsizlik şiddetin meşru nedeni sadece BAHANESİdir. Haklı şiddet yoktur. Herkesin şiddetin olmadığı bir yerde yaşamaya ve çocuklarını büyütmeye hakkı vardır.
Y A L N I Z D E Ğ İ L S İ N İ Z
AYRIMCILIĞA KARŞI KADIN HAKLARI DERNEĞİ (AKDER)
AKDER’in öncelikli amacı; özelde kadınların, genelde insan haklarının gelişmesini sağlamak, kıyafet ayrımcılığı yapılmasını engellemek, her nevi ayrımcılığın sona ermesi için çaba göstermek, hakları ihlal edilen bireylere hukuki, maddi ve manevi yardımda bulunmaktır.
AKDER, şiddet, cinsel taciz, aşağılanma gibi kişilik haklarına her türlü saldırıyı, hak ihlali ve ayrımcılık kabul etmektedir. Her tür ayrımcılığa karşı, toplum duyarlılığının ve bilinç düzeyinin artmasını hedeflemektedir.
Sağlıklı bir toplumsal yapının oluşması, ailenin korunmasından geçmektedir. Aile, toplumun temelini teşkil ettiğinden, şiddet nedeniyle oluşan çöküntü tüm toplumu zedelemektedir. Aile içi şiddet, sevgi, şefkat ve merhamet göstermesi beklenen bir aile ferdi tarafından uygulanmakta ve şiddete maruz kalan aile bireyinin ruhi yapısında hayatı boyunca silinmesi zor izler bırakmaktadır. Bu noktada aile içi şiddeti önlemeye yönelik tedbirler, sağlıklı aile yapısının oluşmasına hizmet etmektedir.
Kadına karşı gerçekleştirilen her türlü kötü müdahale ve ayrımcılığa son verme amacında olan derneğimiz, “Ailenin Korunmasına Dair Kanun” hakkında bilgilendirme kampanyası gerçekleştirmektedir. Buna ilişkin broşürleri dağıtılmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca AKDER’in Avusturya Hukuk sistemini örnekleyerek “Ailenin Korunmasına Dair Kanun’da” daha kapsamlı değişiklikler yapılmasına ilişkin önerilerini www.ak-der.org adresinden temin edebilirsiniz.