Ak-Der Hakkında
AKDER, başörtüleri gerekçe gösterilerek eğitim ve çalışma hayatından dışlanan kadınlar tarafından 15 Şubat 1999 tarihinde kurulan bir insan hakları derneğidir.
AKDER, hak arama mücadelesini ulusal ve uluslar arası tüm platformlarda sürdüren gönüllülük esasına dayalı bir sivil toplum kuruluşudur.
Eğitim Alanında Yapılan Çalışmalar
AKDER, 2000 yılından itibaren Avusturya, Macaristan, Azerbaycan, Romanya, Malezya ve Bosna Hersek’te eğitim görmekte olan 300 öğrenciye burs verdi. 2016 yılından itibaren de yurtiçi lisans öğrencilerine burs vermeye devam etmektedir. AKDER, 2000'li yıllarda yurt dışında eğitim görmek isteyen, yüzlerce öğrenciye eğitim danışmanlığı yapmıştır. Eğitim, sağlık, Avrupa Birliği, kadın ve siyaset konularında eğitim seminerleri düzenlemiştir. HUKUKİ ALANDA YAPILAN ÇALIŞMALAR: AKDER olarak, 1998’den bugüne başörtüsü yasağı nedeniyle hak kaybına uğramış bin iki yüzden fazla kadının davasını takip ettik. Kadınları hedef alan bir insan hakkı ihlali olan başörtüsü yasağına karşı basın açıklamaları, seminerler, miting ve toplantılar düzenledik, her alanda bu engellemenin kalkması için de mücadele ettik.
Yayınlanmış Raporlar ve Kitap Çalışmaları
Başüstüne, 2004. (Kitap) Hukuka Aykırılıkta Sınır Yok, İstanbul, 2004. (Rapor) AİHM’i n Leyla Şahin Kararının Hukuki Değerlendirilmesi, İstanbul, 2005. (Rapor) Başörtüsü yasağının anketler ve insan hakları raporları ışığında değerlendirilmesi, İstanbul,
Uluslararası Platformlarda Akder Temsiliyeti
2010 Mart: New York, BM Pekin Komisyonu +15 Toplantısı.
2009 Ekim: Viyana, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Toplantısı
2008 Ağustos: New York, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi(CEDAW).
2007 Ocak: New York, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi(CEDAW).
2007 Mart: Viyana, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Toplantısı
2006 Ekim: Varşova, AGİT “İnsani Boyut Uygulama Toplantısı”
2006 Kasım: Londra, Uluslararası Af Örgütü Genel Merkezle görüşme
2006 Nisan: Strasbourg, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa İnsan hakları Mahkemesine genel ziyaret.
Kadın ve Çocuk Hakları ile ilgili Gerçekleştirilen Yasa Çalışmaları
“Türk Ceza Kanunu” yasa tasarısında kadınlar lehine değişiklik yapılması istemi Ailenin Korunmasına dair Kanun tasarısının genişletilmesi talebi Türk Ceza Kanununda çocuklara karşı cinsel saldırı suçlarına ilişkin yasa teklifi